Kako pojačati samouverenost

Šta najveći treneri traže od mladih sportista? Samouverenost!

Bez samouverenosti, sportista je sasvim bezvredan. Svaki trener smatra da kad sportista izgubi poverenje u sebe, onda je njegova karijera gotova. To se ne odnosi samo na svet sporta, već na sve oblasti našeg života.

Evo i definicije samouverenosti – VEŠTINA sposobnosti da verujete u sebe da možete ispuniti zadatak, koji se pred vas postavlja, bez obzira na prepreke. 

Neko će odmah prokomentarisati; ”Uh, baš divno!! Ja to uopšte ne posedujem! Suviše sam stidljiv, nepreduzimljiv, jednostavno nemam to u sebi!”

Setite se da sam u definiciji samouverenosti pomenula da je to VEŠTINA, što znači da se može naučiti. Ne postoji zlatno dugme kojim ćete uspeti uključiti vašu samouverenost preko noći, ali je u tome neverovatno važno PONAVLJANJE.

Ne možemo brzo postati samouvereni, jer zadatak koji treba da obavimo treba da nam bude poznat,  kad možemo sebi da kažemo; ”Ovo nije nikakav problem – ovo sam radila hiljadu puta pre, nema razloga da sam nesigurna.” Na šta tačno mislim?

Recimo, ako je potrebno da održim govor, prvo ću ga nekoliko puta uvežbati pred ogledalom, potom pred porodicom, što će već biti napetije i napornije, zatim pred par prijatelja. Dok dođe vreme da predavanje održim pred salom punom ljudi, ja ću već imati iza sebe iskustvo držanja mojih govora i neću ni malo biti nesigurna i nesamouverena.

No koliko nas je spremno na mnogobrojna ponavljanja i uvežbavanja? Ipak, to je jedan od važnih načina kako da dođemo do samouverenosti – radi ono što želiš i ne prihvataj neuspeh, već samo nastavljaj dalje.

UNUTRAŠNJI RAZGOVOR

Sledeći način uspostavljanja samouverenosti je vrsta unutrašnjeg razgovora.

Svi sa sobom vodimo unutrašnju konverzaciju. Svi imamo audio snimke koji se vrte u našim glavama.

Većina žena započinje dan sledećim unutrašnjim razgovorom; ”Baš sam se ugojila, vidi kako su mi ove pantalone tesne.” Muškarci uglavnom govore u sebi; ”Pogledaj me, nedostaje mi mišića, sav sam se opustio”. Kada student ode u školu njegov unutrašnji razgovor je; ”Profesore, molim te, nemoj me pitati…uh, samo da me ne prozove!”

Svi imamo negativne audio trake u našim mislima, koje nam govore da nismo dovoljno dobri. Mi vrlo dobro znamo da misli utiču na našu akciju i zašto onda želimo da sebe tako negativno uslovljavamo? Kroz život smo navikli da budemo kritikovani i da nam se daju negativne osobine. Sećate se Mohameda Alija? Uvek je govorio; ”Ja sam najveći”.

ŠTA UČINITI

Kad ujutru ustanemo potrebno je da sebi govorimo dobre misli pune podrške, jer nam ih drugi neće govoriti.

Recite sebi; ”Ja sam komandant svog broda, ja imam kontrolu nad sobom”. Započnite dan zahvalnošću, jer vam je Bog dozvolio da doživite još jedan dan i ponavljajte u sebi, kao molitvu, sve male i velike stvari na kojima ste zahvalni (zdravlje, što vam je toplo, imate krov nad glavom, imate šta da jedete, imate internet i struju….)Ako to ne govorite sebi i ako u to ne verujete, niko vam neće govoriti i niko neće verovati umesto vas.

Bežite od ljudi koji vas ponižavaju i govore vam negativnosti.

Pronađite afirmacije koje podupiru vaše samopouzdanje i govorite ih sebi svako jutro. Napišite pismo samom sebi gde pohvaljujete sebe za sve stvari koje ste učinili dobro. (Na primer; ”Draga ……., trudiš se da dobro radiš svoj posao, uradila si odličnu stvar, jer si se udala za čoveka koji ti je muž, napravila si dobru stvar u životu jer su ti deca odlična, čestitam ti da si uspela da uradiš….i mnogo toga još što smatrate da je dobro u vašem životu i zbog čega ste ponosni na sebe”).

Zvuči malo narcisoidno, ali zašto je to važno? Zato što uvek dođu periodi kada nam je teško, kada se ne osećamo dobro u vezi toga ko smo, šta smo i gde smo, kad se ne osećamo samouvereneo, kad mislimo da situacija prevazilazi naše sposobnosti.

Tada je jako važno da imamo pozitivno pismo, koje ćete moći čitati sebi, jer vas sigurno niko ne može podržati, ako prvo ne podržite sami sebe. Redovno se podsećajte da nas Bog voli više nego što mi volimo sami sebe, da Njegovu ljubav ne možemo ni da pojmimo, jer bi to bilo kao da od mrava tražimo da razume internet i redovno Mu se molite kratkim molitivicama da vas zaštiti svojom blagodaću i da vam da svakodnevni optimizam.

NIKO NEĆE VEROVATI U VAS, AKO VI NE VERUJETE U SEBE.

samouverenost

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.