Davanje drugima je davanje SEBI !!

NAREDNI TEKST SADRŽI VEOMA ZNAČAJNU INFORMACIJU, koju sam pronašla online i KOJU ŽELIM DA PODELIM

Naučeni smo da ako bismo želeli iskazali sebe na ispravan način, potrebno je da dajemo.

Svi smo već čuli da je bolje davati nego primati, ali da li je to zaista tako? Kako možemo davati, ako nemamo dovoljno za svoje potrebe? Naši sveti oci hrišćanstva su rekli da mi primamo kroz davanje. Da li je to samo lepo sročena mistična rečenica?

Ipak ono što se lako pronalazi iza ovih reči je da sve ono što dajemo svetu, mi u stvari dajemo sebi. Šta god čovek želi da iskusi u svom životu, može to da iskusi i tako što daje drugima. Ali kako mogu dati, ako nemam ili nemam dovoljno? Ali kad dajemo drugima, onda iskušavamo da imamo. Kako?

U ljudskom mozgu se nalazi deo koji se zove limbički mozak, za koji se zna da je neuslovljen vremenom i objektima. To znači da taj deo mozga ne pravi razliku između sebe i drugih, i nema shvatanje o vremenu kao prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Taj vrlo važni deo mozga koji nema shvatanje o vremenu i objektima, doživljava kao primanje svaki put kada dajem, jer on nema osećaj razlike kada davanje ide ka spolja ili kada davanje ide ka nama.

Naše telo je prvo koje iskušava sve što dajemo drugima. Kada se molimo za druge, kada imamo izvesna osećanja za druge, kada želimo i molimo od Boga isceljenje od bolesti, ljubav, mir, napredak za naše voljene ili bilo koga drugog, ma gde da se oni nalazili na ovoj planeti, onda i naše telo iskušava taj mir, ljubav, isceljenje, napredak. U tom procesu se jasno iskušava koliko je davanje zapravo primanje.

Tako, ako kritikujete druge ljude, ako ih ne podnosite, vaš mozak ne pravi razliku između vas i drugih i kritiku uperenu na druge ljude iskušava kao samokritiku i samo nezadovoljstvo. Ako vam je stalo do drugih, pomažete im i podržavate ih, taj deo mozga ne zna u kom pravcu idu takve emocije, pa mozak to uvek prihvata kao poklon namenjen nama samima. Sve što dajemo drugima, taj deo mozga iskušava kao davanje nama samima.

Najveći među nama mnogo čine za druge ljude, jer što više služimo drugima to više dobijamo – onaj koji služi drugima, dobija naviše.

Kada služimo drugim ljudima, mi ustvari ne služimo njima – to je samo iluzija. Mi služimo samima sebi. Što više dajemo, to više dobijamo. Ali tako biva samo u slučaju kada dajemo ne da bismo dobili zauzvrat, već kada dajemo bez očekivanja da ćemo dobiti nešto zauzvrat, čak i bez želje da dobijemo natrag, već iz čiste želje da se povežemo sa drugim, kome treba naša pomoć, da mu poslužimo na najbolji mogući način.

pozitivne misli

Advertisements

8 thoughts on “Davanje drugima je davanje SEBI !!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s