И усиљено смејање је добро

Ми верујемо да се наше расположење исказује на нашем лицу. Готово никад не помишљамо да израз нашег лица може имати повратан утицај на наше расположење.

Повезаност нашег расположења и израза нашег лица је обострана – као што се наше расположење лако распознаје на нашем лицу, тако и наш израз лица покреће одређене центре у мозгу, који утичу на расположење.

Чак и када се смешкате не превише искрено, кад се осећате не тако добро да бисте се смешили, чак и такав осмех може побољшати ваше расположење и умањити стрес. Када имате тужан или радостан израз лица, након неког времена тај израз утиче на ваше расположење и почињете да се осећате у складу са вашим изразом.

Наравно, израз лица није снажнијег утицаја од мисли или емоција које имате, али ипак покреће одређене мождане центре, који утичу на расположење. Дакле, то не значи да намерно постављање срећног израза лица може прекинути процес туге за умрлом особом, рецимо…

Стручњак кодова израза лица Пол Екман, истраживао је 1999. године пун, искрен осмех, који је праћен активацијом мишића око наших очију, потврдивши да такав осмех изазива промене у активности мозга, које ОДМАХ мења расположење.

Деценије истраживања на том пољу су донеле исти закључак – ваше унутрашње стање се диже у позитивно и количина стреса у вама драматично опада, када на своје лице налепите широк осмех, чак и на кратко време. Тај осмех уопште не мора бити заснован на искрено радосном осећању; фолирање доноси резултате,које ћете само приметити. Предлажем широк, пун осмех, који укључује не само покретање ваших уста у осмех, већ и активирање мишића окоочију.

Мрштење, наравно, производи супротан ефекат. Ако хоћете да се убрзо почнете осећати смућено, лоше и енергетски слабо, слободно се што више мрштите….

Постоји и корист таквог вашег осмеха и на људе око вас – они око вас ће бити такође “уздигнути“ у боље унутрашње стање. Људски мозак има неуроне – огледала, тако да кад особа види другу особу како се смеје, неурони – огледала у његовом мозгу ће се активирати, па ће се и та особа насмејати (као прилико посматрања особе која зева…)

Зато, смејте се кад сте сами – то ће побољшати ваше расположење.

Али зашто не бисте проширили ту добробит и на људе око себе тако што ћете се смејати и смешити и пред другима?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.